Nekrolog v/ gæsteblogger Klaus Æ. Mogensen

Som de fleste sikkert allerede har hørt, døde den franske tegneserietegner Jean (Moebius) Giraud 10. marts, 73 år gammel. Jean Giraud begyndte sin tegnerkarriere midt i 1950’erne med at tegne westernserier, blandt andet som assistent for den dengang mere kendte tegner Jijé. Det store gennembrud for Giraud kom i 1963 med serien Blueberry, skrevet af Jean-Michel Charlier. Undervejs i denne serie udviklede Giraud en detaljeret og ‘beskidt’ stil inspireret af spaghetti-westerns, og han fik hurtigt ry som en af de dygtigste europæiske tegnere.

Giraud behøvede på dette tidspunkt egentlig ikke udvikle sig mere som tegner, men i 1973 stiftede han sammen med en håndfuld andre tegnere kunstergruppen “Les Humanoides Associes”, som udgav bladet Métal Hurlant, internationalt bedre kendt i den amerikanske udgave Heavy Metal (som også havde input af amerikanske tegnere). I denne forbindelse genoplivere Giraud pseudonymet Moebius, som han tidligere havde brugt i satiremagasinet Hara-Kiri, en forløber for Charlie Hedbo, kendt for genoptryk af de famøse Muhammed-tegninger. Under dette navn udviklede Giraud en stil, der var meget anderledes end den han brugte i Blueberry: mere enkel i stregen og med fokus på design af fremmedartede bygninger, landskaber og væsener. Métal Hurlant bragte nu klassiske Moebius-serier som Arzach og Den hermetiske garage (begge skrevet af Moebius selv) og historien The Long Tomorrow, der var skrevet af Dan O’Bannon og blev inspiration for filmen Blade Runners visuelle udtryk. I denne periode skrev og tegnede Moebius også det vovede album Den kåde kyk.

I 1981 begyndte Moebius et langt samarbejde med den brasilianske forfatter og filmmand Alejandro Jodorowsky omkring science fiction-serien om Inkalen, der nok må regnes som Moebius’ (og måske Girauds) hovedværk. I 1983 begyndte Moebius ved siden af arbejdet med Inkalen på serien Stjernernes Vandringsmand, der byggede videre på en kort historie lavet som reklame for Citroén. Denne serie var mere filosofisk og vanskeligere tilgængelig end Moebius’ øvrige værk, inspireret af filosoffen Guy-Claude Burger.

Moebius’ meget visuelle stil tiltrak opmærksomhed fra filmfolk, først med konceptkunst til en filmatisering af Frank Herberts Dune som aldrig blev lavet, senere med konceptkunst til blandt andet Alien, Tron og Det Femte Element, hvor især sidstnævnte er meget præget af Moebius’ unikke design.

I de sidste år af sit liv lavede Moebius nye historier i serierne om Arzach og Major Grubert, men dem har vi endnu til gode på dansk.